آموزش پخت رشته پلو
رشته پلو غذایی قدیمی و اصیل است که در گذشته به عنوان یک غذای رسمی در مهمانی های ایرانی طرفداران بسیاری داشته است . در شب بله برون هم رسم بوده است که خانواده عروس این غذا را تهیه میکردند و اعتقاد داشتند که برای شگون و رشته یابی !!

باید همراه سایر غذاهای سنتی این غذا هم در سفره رنگینشان باشد .البته اصلی ترین حضور این غذا را باید در رسوم نوروز ایرانی جستجو کرد که این غذا را شب عید درست میکردند تا رشته کار امور در سال جدید بدست آید . پس شما هم برای شب عید از رشته امور غافل نشوید ….



آبکش کردن/ روش اول: آب فراوون توی قابلمه بذارید با نمک و کمی روغن بجوشه. برنج رو توش بریزید و ۳-۲ دقیقه قبل آبکش کرد برنج رو آبکش کنید و دم کنید.

دم کردن برنج آبکش: توی قابلمه روغن بریزیدو داغ کنید. می تونید از نون یا برگ کاهو یا سیب زمینی ورقه به عنوان ته دیگ استفاده کرده و زیر ظرف بچینید. برنج آبکش شده رو توی قابلمه بریزید و کمی آب و روغن دور برنج و روش بدید.

بهتره برنج رو مثل گنبد جمع کنید وسط قابلمه تا برنج ها به دیواره قابلمه نچسبه و نسوزه. با دسته ی کفگیر چند تا سوراخ عمیق توی برنج ایجاد کنید تا بخار راحت بالا بیاد. دم کن بذارید. بعد از ۱۰ دقیقه شعله رو کم کنید. ۲۵ تا ۳۰ دقیقه بعد سر بزنید و دست مرطوبتون رو رو دیواره خارجی قابلمه بکشید.

اگه جیلیز ویلیز کرد دم بالا داده. برنج رو بچشید و اگه زنده (کمی سفت بود) یه کمی آب رو با روغن بیشتر مخلوط کرده و به اطراف و روش بدین. آب باید کمتر باشه تا برنج خمیر نشه. ۱۵ تا ۲۰ دقیقه بعد برنج دم کشیده و آماده است. اگه برنج زودتر از موعدی که می خواین دم کشید. زیرش کفگیرک بذارید و کمش کنید. اگرم خیلی دیر دم افتاد به خاطر اینه که درش چفت و بست نبوده یا مدام درش رو برداشتید یا شعله ی زیرش زیادی کم یا زیاد بوده.


دمی یا کته:
برنج رو با آب کافی که در زیر توضیح دادم همراه نمک و روغن روی شعله ملایم بذارید. آبش که کشیده شد دم کن بذارید و شعله رو خیلی کم کنید. بیست دقیقه دیگه آماده است.

کته کردن برنج:
هر چند پیمانه برنج دارید با یک پیمانه بیشتر آب می ذارید روی شعله ی ملایم برای مثال برای سه پیمانه برنج چهار پیمانه آب می ریزید. به محض تموم شدن آب برنج دم کن گذاشته و شعله رو خیلی کم می کنید. اگه کمی دیر بجنبید و آب برنج خیلی کشیده شه برنجتون سفت از آب در می آد و باید از همون ترفند آب و روغن استفاده کنید.

رشته پلو

مواد لازم

برنج ۳ پیمانه

رشته پلویی خورد شده ۱ لیوان

نمک روغن



آبکش کردن: مثل روش اول سبزی پلوست فقط رشته رو ۵ دقیقه قبل آبکش کردن اضافه می کنیم تا کمی نرم بشه.

دمی یا کته: برنج رو با آب کافی که اون بالا توضیح دادم با نمک و روغن روی شعله ملایم بذارید. چند دقیقه قبل از این که آبش کاملا کشیده شه رشته رو اضافه کنید تا باهاش بجوشه و نرم شه. آبش که کشیده شد دم کن بذارید و شعله رو خیلی کم کنید. و با خودتون تکرار کنید: من می دونم که با خوردن این رشته پلو سر رشته ی کار دستم می آد!!!!!

نکته۱: مواردی رو که در مورد کته کردن برنج همین بالا تو بخش سبزی پلو نوشتم بخونید.

نکته۲: همراه رشته پلو خرما سرخ شده یا ماهیچه پخته شده یا کشمش پلویی سرخ شده و گوشت چرخ کرده سرخ شده با پیاز داغ فراوون سرو می شه.


**************************
************

رشته پلویی …. ۴۰۰ گرم
برنج …. ۱ کیلو گرم
گوشت چرخ کرده …. ۵۰۰ گرم
کشمش پلویی …. ۳۰۰ گرم
خرما …. ۱۰ عدد
پیاز …. ۱ عدد بزرگ
نمک ، فلفل و ادویه …. به میزان لازم

۱ – پیاز را خرد کرده در روغن کمی تفت دهید . سپس گوشت را اضافه کرده و همراه پیاز تفت دهید تا آب آن کشیده شود. کمی نمک و فلفل و زرد چوبه اضافه میکنیم . کشمش های از قبل خیسانده را به همراه خرما که هسته آن را گرفته و چهار تکه اش کرده ایم چند دقیه به گوشت میفزاییم و از روی حرارت بر میداریم .

۲ – برنج اعلا را که از قبل به مدت چند ساعت خیسانده ایم درون آب در حال جوش و نمک میریزیم چند قل که زد رشته ها را با دست جدا کرده و به برنج میفزاییم و پس از ۲ -۳ دقیقه آن را آبکش میکنیم .


۳ – کف قابلمه ای مناسب را کمی آب و روغن ریخته و ته دیگ مرد نظر را کف ظرف میگذاریم و یک لایه برنج و رشته را میریزیم . روی آن از گوشت آماده شده میریزیم و یک لایه دیگر برنج و به همین ترتیب تا آخر . در آخر نیز نصف پیمانه مخلوط آب و روغن را روی برنج دهید.


۴ – در قابلمه را گذاشته و زمانی که اولین بخار را داد روی آن دم کنی میگذاریم و به مدت ۴۵ دقیقه روی شعله ملایم میگذاریم تا دم بکشد. زمان سرو میتوانید از کمی برنج زعفرانی برای تزیین استفاده نمایید.
نکات :
۱ – در هر منطقه از ایران عزیز این غذا را با مواد مختلف سرو میکنند که به چند نمونه اشاره میکنیم . میتوان رشته پلو را ساده پخت و گوشت ران گوسفند را نیز همراه پیاز و رب و برگ بو به صورت جداگانه پخت و همراه این غذا سرو کرد. بعضی افراد این غذا را همراه مرغ زعفرانی پخته شده سرو میکنند .

بعضی ها هم فقط با کشمش و پیازداغ و بعضی نیز فقط با گوشت و پیازداغ ساده و یا باگوشت قلقلی حتی عده ای نیز این غذا را به صورت ساده و با شکر میل میکنند . به هر صورت رشته پلو غذایی قدیمی است که در طول زمان با سلایق مختلف تهیه گردیده است .

۲ – میتوانید کمی زیره لا به لای این پلو در زمان دم کردن بریزید که عطری خوب به این غذا میدهد.